av Sondre Båtstrand | desember 25, 2009  

Fildelernes favoritter gir store inntekter

Mens andre kjøper julefilmene sine i butikk, tyr mange til The Pirate Bay og andre torrentsider på nettet. Myten om at delingen tapper bransjen, ser ikke ut til å holde mål. Ifølge TorrentFreak er den nyeste Star Trek-filmen årets mest populære film på torrent, med over 10 millioner nedlastinger. Samtidig har filmen gitt globale inntekter på 2,2 milliarder kroner og er verdens tiende mest innbringende film i 2009. Det stemmer godt med hva jeg har påpekt gjentatte ganger: Fildeling øker interessen for kultur og står ikke nødvendigvis i motsetning til inntekter for kunstnere.

Det er ganske godt dokumentert at fildeling bidrar til økt interesse for og kjøp av musikk. Les dokumentasjon her, her, her og her. Det er ikke så rart om det samme gjelder film.

Nedlastingen fører gjerne til at filmene blir diskutert med venner og bekjente, slik at resultatet kan bli at flere blir interessert og får lyst til å kjøpe kinobilletter eller DVD-er.

Betalingssider for film på nett har også en stor fordel i forhold til piratsider i og med at filmer lastet ned fra torrentsider er av høyst varierende kvalitet, med hensyn til både lyd og bilde.

Fildeling er ingen stor trussel mot filmbransjen!

Miljøpartiet De Grønne mener dagens opphavsrettsregler aktivt misbrukes på en slik måte at utvalget og tilgangen på kultur begrenses, og ønsker å endre lovverket slik at det blir enklere å lovlig dele kulturprodukter ikke-kommersielt. Det eneste reelle alternativet til dette er en videre oppblomstring av ulovlig fildeling, og kriminalisering av vanlige borgere. Samtidig er det viktig at et nytt lovverk sikrer opphavspersonens rettigheter.

Vi vil gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk og andre medietyper lovlig, kombinert med en lisensavgiftsløsning for betaling til utøvere, produsenter og studioer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00