av Sondre Båtstrand | september 18, 2009  

Det er behov for et grønt parti

Bloggeren Sigve Indregard mener Miljøpartiet De Grønne er et mysterium, og at vi grønne heller skulle jobbet i partier som SV og Venstre, fulgt opp i denne bloggposten. Indregard har fått gode svar fra Øyvind Strømmen her og her, men jeg vil gjerne hoppe inn i debatten og forklare kjapt hvorfor det er behov for et ekte grønt parti i norsk politikk.

15. juni stemte et enstemmig storting for fortsatt drift ved kullgruven på Svalbard. Ingen prioriterte miljøet og sa at det er uakseptabelt å forsyne verden med kull som vil gi årlige utslipp av 7,3 millioner tonn CO2. Hvor var “miljøpartiene” SV og Venstre?

I forrige periode stemte et enstemmig storting, ikke bare betongkameratene Ap, H og Frp, men også de selverklærte “miljøpartiene” SV, V, KrF og Sp, for utbygging av olje- og gassfeltene Gjøa, Vega og Vega sør i Nordsjøen, Skarv i Norskehavet, og Tyrihans i Norskehavet.

Både SV og Venstre har fått prøve seg i regjering, og felles for dem begge: De har vært med på å øke klimautslippene. Det skjer fordi miljøsaken taper for andre hensyn. Miljøpartiet De Grønne vil snu utviklingen: Det trengs et grønt parti i Norge, og vi er allerede i gang med mobiliseringen til lokalvalget. Medlemmer strømmer til, og vi har passert 1100 medlemmer. Flere skal det bli!

Nå kan det jo være at noen føler at dette var en litt for kjapp forklaring, men heldigvis er dette en åpen blogg, så jeg fortsetter gjerne diskusjonen i kommentarfeltet under.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg er også helt grønn :o )

Sondre: :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nei vet du, – det er det faktisk ikke! Det er gått inflasjon i det å være “grønn” og politiske partier kappes om å være grønnere enn grønn. I alle fall grønnere en konkurrenten.

Konsekvensanalyser og kostnader er det ingen som bryr seg om lenger. Slett ikke de som bor hjemme hos mamma og pappa ennå! Men en dag skal alle disse økte kostnadene betales av dem som har ropt og skreket på “grønt”…

Da tror jeg mange vil oppdage at en liten smule realisme kan komme godt med. Et parti som ikke uten videre lar seg rive med, og som har begge beina godt plantet i bakken.

Det er det faktisk behov for!

Sondre: Konsekvensanalyser og kostnader? Ja, gjerne det. Har du lest Stern-rapporten om økonomiske konsekvenser av klimaendringer?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg kjøper ikke “skremselsrapporter” og/eller dommedagsprofetier”.

Isteden ser jeg med gru på dumme politikeres pengeforbruk når de uhemmet strør om seg med penger for å bekjempe naturkrefter.

Når i all verden skal politikere skjønne at det er enkelte ting i vårt univers som er så stort og omfattende at det ligger utenfor politikeres evne til å fatte eller påvirke. Jeg hadde nær sagt – heldigvis!

Hvis de hadde greid det, ville idag verdens politikere ha vedtatt å fjerne CO2 fra vår klode! Og jorden ville ha blitt totalt ubeboelig.

Sondre: Stortinget har mulighet til å kutte utslipp, men gjør det ikke. Derfor trengs et grønt parti.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror kanskje dere ville hatt større gjennomslagskraft om dere infiltrerte AP og Høyre enn V og SV. Etter dette valget er jeg usikker på hele valgordningen og vurderer å ta over hele landet med privat militærmakt (og ikke SIG). Da skulle det blitt høghastighetsbane og stopp på olje utover det vi trenger til eget forbruk og for å bytte til oss nødvendige varer og tjenester fra utlandet. Oljefondet er den største svindelen gjennom tidene etc etc etc

–blir sint og konspiratorisk-

Sondre: Jeg tar gjerne en debatt om valgordningen, som klart favoriserer etablerte, store partier og hemmer det politiske mangfoldet. I verste fall kan vi ende opp med et topartisystem (Ap mot Frp?)…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At Indregard hevder det ikke er plass eller bruk for MDG i det politiske landskapet fordi vi på mange områder mener det samme som et eller annet parti faller på sin egen urimelighet.

En SVer kan finne en hel del i den økonomiske politikken til AP og RV de vil si seg enig i. Den sosiale liberalismen til V ligger heller ikke langt unna det de forfekter. Allikevel kan de hevde at SV har en unik blanding og vekting av alle disse elementene som en ikke finner annensteds.

Likeså er det med MDG. Det unike i utvalget er kanskje ikke så stort sett i forhold til hva en kan finne i summen av alle andre partiers programmer. Men sammensetningen og ikke minst vektlegging av viktighet av de forskjellige områdene er både unik og uvurderlig. Akkurat som du og Øyvind Strømmen sier.

Sondre: Jeg synes du forklarer det bra!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det burde helt klart være rom for et “rent grønt” parti i det norske politiskesentrum. Det fungerer bra både i UK, Swe og Tyskland.

Sondre: Nettopp! … og Finland, New Zealand, Belgia, Luxembourg, Vanuatu osv osv. Den grønne bølgen er global!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00