av Sondre Båtstrand | september 8, 2009  

Vern borgerrettigheter på nett

Digitale rettigheter er under press, og plate- og filmbransjen har flere steder gått til ganske ekstreme skritt for å forhindre fildeling. Nå fronter imidlertid Paul McCartney og Elton John et opprop som advarer mot heksejakten på fildelere. Med seg har de The Featured Artists Coalition (FAC), British Academy of Songwriters, Composers and Authors (Basca) og Music Producers Guild (MPG). Vil norske kulturorganisasjoner følge opp?

I oppropet protesterer artister, låtskrivere, tekstforfattere og produsenter mot tiltak de mener er alt for drastiske i forhold til lovbruddene de er rettet inn mot, skriver Jan Omdahl i Dagbladet.

Skal fildelere etter tre advarsler miste nettforbindelsen? Jeg mener bestemt nei. Det vil ramme alle brukere av den aktuelle forbindelsen, og å kutte nettforbindelsen er et alvorlig inngrep i det digitale samfunnet.

Miljøpartiet De Grønne vil beskytte dine digitale rettigheter, som retten til å dele informasjon, kunnskap og kultur på nett. Fildeling er ikke bare et problem, og kunstnere blir ikke rike av heksejakt på fildelere. La oss heller få på plass gode støtteordninger til kunstnere og la folk dele filer på nett.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hvis “toppen” er så vanvittig redde for å tape penger på fildeling, burde de se på hva de lager. Gode filmer og sanger kjøpes alltid for å ha i samlingen. Ofte kan til og med fildeling være avgjørende for en forbruker om dette er et produkt som skal kjøpes eller ei.
Selv er jeg blant de som synes det er risikabelt å kjøpe en film eller CD uten å vite noe særlig om den. Ikke nødvendigvis fordi jeg bruker penger, men det er rett og slett forstyrrende å ha noe slikt i samlingen sin, som hver gang skal minne deg på at den lurte deg.

Og hva er det med produsenter? Hvor mange tilfeller har vi ikke sett band lage debutskiver som har virkelig fenget, mens utgivelse nummer to rett og slett er blitt kommersielt? Første skive lagd for ukjent produsent. Neste skive har en svær produsent sett sitt snitt til å kunne tjene penger. Hvordan? Man appelerer enkelt og greit til flest mulig. Og den opprinnelige sounden forsvinner gradvis fordi artistene selv ikke er i posisjon til å kunne ta sjefsavgjørelser.
Idag handler det engang ikke om å ha talent. Se bra ut å vær villig til å selge sjelen, så er det meste mulig. Sammenlign feks Beatles´ studio med dagens, og mye av forklaringen er fortalt. Flåsete forklaring vil mange si nå. Jeg prøver på nytt. Hvorfor er det slik at man ikke kan høre forskjell på rapartister og listepop, mens man lett hører om det er The Doors, Mick Jagger eller Slash? Jeg synes dette er et ansvar som ligger på artistenes skuldre. Det å kunne føre sjangeren inn i en ny retning og være særegen musikalsk krever talent. Men dette talentet kommer i skyggen av kapitalens krokodiller. Musikkbransjens idag handler like mye om musikk som MTV. Snakker om stive blikk bak mørke briller.
Jeg liker ideen til artister som feks Madonna og Radiohead, som frigjør seg fra produsenter, og heller gjør det selv. Sistnevnte la ut nyeste album gratis på sin hjemmeside. Her kunne folk selv bestemme hva skiva var verdt. Er ikke det rettferdig da? Liker ikke folk og fans musikken din så er det din egen oppgave å finne veien ut av det. Og tilslutt, de fleste musikere tjener penger på konserter og liveopptredner, ikke platesalg. Er ikke det litt rart da, når det selges 50 millioner skiver?

Sondre: Mange bruker fildeling for å orientere seg i musikkverdenen. Det burde selskapene erkjenne. Radiohead har vist at de forstår moderne teknologi!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig i alt untatt støtteordninger.

Sondre: Ok, da er vi halvveis enige i hvert fall.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En god sak som trenger mer debatt… Det er bare så synd at så få som snakker om det har peiling…

Lykke til! :)

Sondre: Takk, jeg snakker og snakker, jeg :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

det med å stenge ute fildelere fra nettet er ren idioti, vis jeg for eksempel kjøper et album som jeg ripper til PCen, for å så sende en sang eller to til en venn som liker det samme bandet/den samme artisten, er jeg da en lovbryter???

Sondre: Det skal være lov å kopiere til venner, men hvordan skal rettsvesenet avgjøre hva som teller som vennskap?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja Christopher, selvsagt er du det? Det der maa vaere dagens dummeste spoersmaal.

Dog er jeg jo helt enig i at det er ren idioti aa skulle begynne aa stenge internettforbindelsen til folk.

Den eneste loesningen som kan funke er at artister og plateselskap begynner aa ta nettet i bruk, og aa distribuere musikk og film til en fornuftig pris.

Sondre: De er velkommen til den digitale hverdagen: Lær av Radiohead!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei :)
Først vil jeg si at jeg har fått virkelig sansen for miljøprtiet de grønne etter Du, Sondre deltok på skoledebatten. Det er egentlig et parti som har vært litt ukjent for meg, men nå begynner jeg absolutt å lese mer og mer om dere.

Jeg er vel forsåvidt enig i dette innlegget. halvveis, utenom at jeg mener at fildeling av rippet dvd og cd ikkje burde være lov.

Stå på mdg!:)

Sondre: Takk for det :-) Stadig flere får øynene opp for Miljøpartiet De Grønne, og jeg er glad for at deltakelsen på skoledebatten vekket interessen din!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Slutt å syte og klage, betal for musikken dere hører på, det er tross alt noen som har laget den og jobbet med den, og de fortjener lønn på samme måte som dere fortjener lønn når dere har gjort en jobb!!!
Dette handler utelukkende om respekt for andres arbeid, og det syns jeg dere skal vise artistene…det er nemlig fullt mulig å KJØPE sangene via diverse nettsteder, man trenger ikke stjele dem!!!
Tor Owe Rennemo

Sondre: Aktive fildelere kjøper som regel også musikk og filmer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Synst at nedlasting av musikk fremmer interessen for ukjente band, som ellers ikke ville blitt kjent.
Og dessuten kan artistene komme seg ut å holde konserter for å tjene penger, slik som andre folk…

Sondre: Flere undersøkelser tyder på at du har rett i at fildeling øker interessen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Først må jeg korrigere deg i svaret til Christopher. Om du kjøper en CD feks, kan du IKKE dele den med venner (dvs kopiere den og sende den til noen, el lignende). Du kan spille den på fest, til venner, el lignende så lenge det er en privat fest. Idet det blir et “offentlig” fremføring, må du betale tono avgift. Poenget er at når du kjøper et åndsverk, så er det beregnet for DEG. Du kan kopiere det for å ta backup, men ikke for å dele med andre…

Jeg nikket når jeg leste bloggen, men ved nærmere ettertanke er den litt lite gjennomtenkt og griper ikke problemet ved roten. Ja, det er en heksejakt. Men fokuset bør heller være på løsningen, og den manglet fullstendig. Løsningen er at musikk/film/osv bransjene må fornye seg og holde tritt med den teknologiske utviklingen. Det virker som de blånekter på det, og heller driver heksejakt på “piratene”.

Når det gjelder musikkbransjen kan feks spotify og wimp nevnes som særdeles smarte løsninger på piratvirksomhet innen musikk. Jeg personlig gidder hvertfall ikke laste ned ulovlig når jeg så enkelt, brukervennlig, billig og smart kan gjøre det lovlig… Jeg betaler gladelig litt for å høre på ubegrenset musikk så ofte jeg vil.

Om de tjenestene videreutvikles, samt får med mange flere artister i listene sine, kan dette rett og slett erstatte CD…og spesielt piratvirksomhet.

Det er vel logisk?..er vel i grunn ingen som VIL drive med ulovlig nedlasting. Er heller bare en reaksjon på den gammeldagse bransjen som går med skylapper…

Sondre: Da jeg gikk på barneskolen hadde vi et opplegg der alle tok med en bok eller to slik at vi laget et lite bibliotek og lånte bøker av hverandre. Var vi kriminelle?
For øvrig skal du ha takk for å rette fokuset mot løsninger og bransjens manglende omstillingsevne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

All ære til Radiohead som tenker nyskapende, men når sant skal sies, så sitter Radiohead – et av verdens største rockeband – i en litt annen posisjon enn veldig mange band og artister. Å si at alle skal slutte å sutre ved å vise til Radiohead blir bare feil. Det mange ikke forstår er at musikere generelt jobber mye mer enn 37,5 t i uka. Det er ingen som tvinger noen til å kjøpe musikk de ikke liker. Det som er frustrerende er når en person virkelig liker en plate/ep/singel og hører masse på den, ikke betaler musikken. Musikk gir mange opplevelser og at folk ikke kan betale for arbeidet som er lagt ned, men heller sitter med fordommer som at musikere er late og sover til kl 12 hver dagen, er bare feil. Dette er et problem som gjør det fryktlig vanskelig å livnære seg av musikk (selv om kanskje personene er kjempetalentfulle og jobber hardt). Jeg ser ikke noen løsning på problemet, når sånn jeg ser, er slik at det går på folks sjalusi eller fordommer eller manglende evne til å anerkjenne musikere for deres arbeid. Det virker som om folk bare tar det som en selvfølge at musikk er blitt gratis. Jeg er redd for hva som skjer med musikkutviklingen med årene. Mange blir sikkert tvunget til å “safe” med en mer og mer kommersiell retning for å i det hele tatt kunne leve av det. Det er ikke slik det skal være.
Men det er helt på trynet å stenge internett-tilgangen til folk…

Noen som er enige?

Sondre: Kopieringen har vel pågått i 20 år uten at jeg synes musikkutviklingen er så ille. Det er klart at Radiohead har en spesiell posisjon, men jeg mener fortsatt at bandet er et godt forbilde.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette har med holdninger å gjøre. Det er flere websider hvor man kan lytte f.eks 30 sekunder på en låt t.o.m hele låten kan man få streamet.

Kopiereing er tyveri så enkelt er det.
Det er ingen som er glad for å jobbe gratis for andre, klyp dere i armen og se dette fra en “kunstners side” så tror jeg dere ser poenget.

Hilsen cd-kjøper som også er aktiv pc mann.

Sondre: Jeg tror også kunstnere gleder seg over at fildeling bidrar til økt interesse og gjør det lettere å nå ut til folk uten å gå via store plateselskaper.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Først og fremst vil jeg si at jeg virkelig har fått øynene opp for Miljøpartiet De Grønne. Har hørt navnet fra tid til annen, men i det siste har jeg lest en del om hva dere står for or mye (veldig mye faktisk) er fornuftive saker.

Når det gjelder saken om fildeling er Aslak definitivt inne på noe her. Mye av dagens musikk are rett og slett ikke verdt penga, i motsettning til de gamle klassikerne (The Beatles, Rolling Stones, The Who osv.)

Det kan hende jeg laster ned en sang eller to over fildelingsprogrammer som Limewire(Gnutella) eller BitTorrent, men det er oftest for å høre om artisten er noe tess. Finner jeg en artist jeg virkelig liker, har jeg ikke noe problem med å betale for albumet, tvert imot, jeg synes artisten har gjort seg fortjent til betaling akkurat som en håndtverker har gjort seg fortjent til betaling. Noen synes vel denne sammenligningen er litt upassene, men jeg mener dagens artister må gjøre seg fortjent til de enorme summene de hover inn, selv om de gir ut det samme søppelet gang på gang (siker her spessielt til en del HipHop artister, selv om mange av dem gir ut bra musikk).

Tips til musikk bransjen: ikke prøv å stopp fildeling; det går rett og slett ikke. Ingen har resurser til å ta normale fildelere som holder seg under radargrensen når det kommer til mengde de laster ned.

Sondre: Så hyggelig at du har fått øynene opp for Miljøpartiet De Grønne! Jeg tror mange kjenner seg igjen i beskrivelsen din: Fildeling blir brukt som “smaksprøver”, og det som virkelig er bra, er verdt å kjøpe. Blant annet er lydkvaliteten svært varierende på delenettsteder, og på filmer kan det dukke opp mye skurr i bildet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alexander Ryback tjente 5 millioner på 6 mnd.. jeg tjener 0.2 millioner og jobber 10-12 timer hver dag. Spør du meg har artister mer enn nok penger, de vil bare ha mer..

Sondre: Mange artister sliter med økonomien (derfor vil De Grønne ha bedre støtteordninger og opprette kunstnerhus), mens en del svømmer i penger, og de har ingen grunn til å klage.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er tydeligvis en meget vanskelig sak dette. Alle, bortsett fra plateselskapene, må være tjent med nettbasert distibuering av musikk/film med en kvalitet som er uten tap.

For min egen del så laster jeg ned både musikk og film – de jeg ønsker å støtte kjøper jeg, det som er dårlig støtter jeg ikke økonomisk.

Slik jeg ser det så taper ikke noen på den “ordningen” – Den dårlige musikken/filmen ville ikke blitt kjøpt uansett – med mindre jeg hadde kjøpt ved et “uhell” gjerne basert på en reklamekampanje som trenger inn i hodet…og da blir man vel strengt tatt lurt?

Og det er litt underlig at undersøkelser tyder på at nedlastere bruker mer penger på film/musikk enn noen andre – Og disse skal straffeforfølges?!

Ett eller annet som ikke stemmer her….

Sondre: Takk for gode argumenter!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fildeling har blitt en del av hverdagen, men vi må se fremover og jobbe for at artister og folket for sitt.Vis du har en utbetalt lønn mellom 20-30 tusen i måneden, burde det være mulig for folk og kjøpe ett album eller 2 og ikke stjele det på nettet. Har selv en plate samling på 8000 plater cd’r og vinyl. og mange av de kjøpene er gjort ut i fra lytting på nettet og kopier fra venner. Veldig mange som meg vil ha det fysiske albumet i hånda, gjerne i en spesial utgave. Og hva med tiden da kassetten regjerte, folk kopierte kassetter i det uendelige. Da var det ingen som tok opp saken. Nei man må tilpasse seg tiden vi lever i, artistene vil alltids klarse seg. Flere og flere artister gir platene sine ut i forkjellig ut gaver, fra standard til special edition med masse bonus. Dette gjør att mange fortsatt vil kjøpe album. Men jeg støtter opp om artister som lager musikk jeg vil kjøpe og spiller konserter jeg vil gå på.

Sondre: Jeg tror fildeling øker kulturkonsumet uten nødvendigvis å føre til at folk bruker så mye mindre penger på kultur. Og ja, fildeling er en del av hverdagen og det er på tide å se fremover!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er helt enig, nå i det siste har jeg kjøpt en del sanger på nettet. At man kjøper katta i sekken kan jo skje men det kan også skje med andre ting man kjøper. Syns folk er blitt late og gjerrige om de ikke vil betale for musikk og filmer. Det fins mange sanger som kan høres på radio/tv om man lurer på hva dette er. Filmer er litt værre men tror ikke du får lov å returnere en ny bil og få tiilbake alle pengene om du 1 måned senere finner ut at du ikke likte den. Ja du kan selge den, men det kan du sikkert med en film også. Smaken er forskjellig.

Sondre: Betalingsviljen er der bare bransjen kommer med gode løsninger!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det spørs jo om Paul MacCartney og Elton John hadde hatt disse holdningene om de hadde vært i starten av sin karriere som musikere med et behov for å finansiere en videre karriere. Jeg syns alle argumenter som forsvarer ulovlig fildeling på nett stort sett er simple unskyldninger for å kunne lette egen samvittighet. Detter er kort og godt reint tyveri av annen manns verk og levevei. Å produser god film eller musikk krever mye tid og resurser. Skal utøvere/kunstnere ha mulighet til dette, må de kunne få betalt for sine verker slik at de kan utøve sitt eget yrke, og ikke måtte bruke sin tid i annen jobb for å overleve økonomisk.

Sondre: I begynnelsen av karrieren tilbyr de aller fleste musikken sin gratis, og gjennombruddet avhenger av at mange får høre musikken. Da er ikke fildeling bare et problem.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

veldig bra innlegg :)

stå på!

Sondre: Takk :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Stengning av internettforbindelsen er eneste måte å stoppe ulovlig fildeling på. Dette kan sammenlignes med parkering av biler. Uten parkeringsvakter sin tilstedeværelse, hadde nok ikke folk betalt parkeringsavgift heller. Det er nå slik vi mennesker en gang er skrudd i hop. Sjekk musikkpraksis sitt forum hvor vi diskuterer samme tema: http://musikkweb.no/forum/viewtopic.php?t=355

Sondre: Om stengt nettforbindelse er eneste måte å stoppe fildelingen på, så vil jeg heller beholde fildelingen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Å være for å legalisere fildeling på nettet, er det samme som å være gavmild med andre sine penger/resurser. Om du ikke er produsent av musikk eller film selv, og avhengig av dette som levebrød, blir det alt for lett å kunne ønske legalisering. Du taper jo ingen ting økonomisk på dette? I det lange løp vil hele samfunnet tape i og med at det blir produsert mindre av god kunst. Å skape god musikk/film krever mye tid. Dette vet alle som driver med dette. Tid = Penger (om du ikke har disse fra før).

Sondre: Jeg tror at fildeling er så utbredt at om det virkelig ødela kunsten ville vi ha sett det allerede nå.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må få lov til å si at jeg synes hele fildelingsdebatten og de argumentene som presenteres for fri fildeling berer preg av rein “gutteromspolitikk” tatt helt ut av sammenhengen. Det meste av argumenter er bare tull. Bli voksen og lær å betale for de tjenestene dere benytter dere av. Punktum…..

Sondre: Er personvern bare tull?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg vil nå i høyeste grad påstå at vi allerede merker godt på utvalget av musikk, og satsning innen platebransjen resultatet dagens nedlastningsmoral. Om en sammenligner noen tiår tilbake var det mye mer fokus på eksperimentering og langsiktig satsing. I dag blir det mye godt gitt ut “mainstream” som må selge godt umiddelbart for å ha livets rett. Jeg tror også at dagens nedlastingsmoral er et resultat av en masse gamle myter om musikere som igjen påvirker respekten for denne yrkesgruppen?

Sondre: Det har nok blitt gitt ut “mainstream”-musikk hele tiden, og for ti år siden hadde noen få store plateselskaper langt større makt over musikken enn i dag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selvsagt er ikke personvern noe tull, tvert imot….men vil du da si at all musikk og film som lastes ned skal være gratis??? Uansett sånn som det er nå, så bør og skal man betale for sånne tjenester, det har med opphavsrett og respekt for den utøvende kunsteren å gjøre!!!
Det virker som en del debattanter her mener at så lenge det ligger på nettet, så er det gratis???? Har jeg misforstått???
Går da de samme personene inn i en dagligvare forretning og tar med dere en sjokolade ut uten å betale??? Den bare ligger jo der??? Så da er den vel gratis i deres øyne???
En merkelig holdning på enkelte altså!!!
Tor Owe Rennemo

Sondre: Om du skal stoppe fildeling er du nødt til å krenke personvern. Jeg vil ikke stoppe fildeling, heller utnytte de positive sidene ved delekulturen på nett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men er du uenig i det jeg sier???
For jeg mener at hvis du stjeler noe en annen har opphavsrett til, så krenker jo DU artisten?? Er det bedre syns du??

Sondre: Om jeg kopierer en cd for å gjøre en venn oppmerksom på en artist, så synes jeg ikke at jeg krenker artisten. Kanskje bidrar jeg heller til økt fremtidig salg for artisten?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

DET er jeg enig i, det heter reklame…men det er ikke det jeg snakker om, når jeg tenker på fildeling så tenker jeg i en større skala enn å dele en plate med en kompis, mer det å legge ut musikk i et fildelingsnett der hvemsomhelst bare kan dele og laste ned musikk gratis uten skrupler. Håper du tar forskjellen de to tingene???
De i den siste kategorien syns jeg ikke bør ha den rettigheten, for de er faktisk kriminelle enten du liker det eller ikke, og syns du ikke fortjener å miste den rettigheten når de gjør kriminelle handlinger??? De gjør jo det når de gjør andre kriminelle handlinger i samfunnet ellers??
Og nei jeg snakker som sagt ikke om når du deler en plate med en kompis.
Tor Owe Rennemo

Sondre: Jeg tror ikke at vi blir enige med det første. Jeg ønsker heller fildeling enn forsøk på å stoppe fildeling med makt og innskrenking av personvern.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er jo egentlig litt trist da at du er villig til å godta kriminelle handlinger da?? Nei jeg har absolutt ingen intensjoner om å bli enig med deg da nei, SÅ viktig er det ikke med personvern for kriminelle…men for oss som er lovlydige, selvsagt skal vi ha personvern :-)
Tor Owe Rennemo

Sondre: Jeg mener jo at ikke-kommersiell fildeling skal være lovlig.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg sitter i den andre stolen og vet hva det koster av tid og penger å produsere musikk. Det må kunne bli opptil meg å bestemme om musikken min skal deles på nett. Om jeg ønsker å tjene penger på en cd utgivelse for å dekke inn mine kostnader i tidsforbruk og utstyr, blir mye av denne muligheten ødelagt om noen legger den ut på nettet for gratis nedlasting. Jeg ser fortsatt at de fleste argumenter for fri fildeling er bare tull og en (fra mitt ståsted) simpel og respektløs måte å unskylde regelrett tyveri fra kunstneren/utøveren. Så lenge opphavsmannen ikke har godkjent fri bruk er det tyveri mot hans vilje.
Når det på grunn av sviktende omsetning i ett firma (plateselskap) må skjæres ned er det stort sett alltid de på gulvet som må gå og blir uten jobb først. Selv om det skulle komme en mulighet for å straffe den ulovlige nedlastingen, vil det sikkert bli fullt mulig å skaffe seg gratis musikk på nettet via lovlige kanaler. Det er ikke så sort/hvitt som det framstilles av fildelerne/tyvene. Da blir også personvernet til kunstneren/utøveren ivaretatt.

Sondre: Jeg er klar over at det ligger mye arbeid bak en utgivelse, og jeg arbeider for bedre støtteordninger til kunstnere. De Grønne vil ha en ny avgift for å øke støtten til artister, låtskrivere, produsenter og studioer. Samtidig ser vi mye positivt i delekulturen på nett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En ny avgift??? Som vi skattebetalere skal betale mener du??? Blir ikke det litt rart da, at alle skal betale til kunstnerene, istedet for at de som er intressert i musikken bare tar å betaler for det de vil ha??? I bunn og grunn mener du at jeg skal betale for masse musikk jeg ikke vil høre på, sånn at du og dine kumpaner skal laste ned så mye gratis dere orker??? Jeg syns det låter helt feil, da må det vel være bedre at alle å enhver betaler for den den enkelte vil ha?? Eller??? Flere synspunkt på det??
Tor Owe Rennemo

Sondre: Jeg synes det er helt greit at vi skattebetalere skal sponse kunst og kultur.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle argumenter for fildeling handler stort sett om å legalisere tyveri. Det enkleste må jo være å gi internettleverandørene en mulighet til å stenge av nettforbindelsen. Dette vil ha en preventiv effekt. Når en er på internett, er en ute i det offentlige rom på samme måte som om en går i en butikk. Det er ikke fritt fram for hva en kan foreta seg der. Da faller også argumentet om personvern bort.Det foregår masse handel på internett. Det burde da ikke være noe stort problem å kjøpe musikk på nettet også? Men om det finnes en mulighet for å tilegne seg noe gratis, er også viljen til å opprettholde denne muligheten sterk. Det kommer jo godt fram via argumentasjonen i denne bloggen.

Sondre: Hvor faller argumentet om personvern bort? Fordi nettet er et offentlig rom så skal vi ikke bare personvern der?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sondre: Jeg synes det er helt greit at vi skattebetalere skal sponse kunst og kultur.

Hvorfor i all verden skal ikke jeg kunne velge SELV hvilke kunstnere jeg vil og ikke vil sponse???
Hvorfor skal jeg tvinges til å sponse en kunstner jeg ikke liker??
Tor Owe Rennemo

Sondre: Om du kun vil støtte kunstnere du selv velger, blir du vel prinsipiell motstander av offentlige støtteordninger for kunstnere? De Grønne vil for øvrig gi skattefradrag for sponsing av kunst.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Absolutt ikke, syns støtteordningene som er i dag er bra. Sitter selv i kulturutvalget i kommunen jeg bor i, der jeg er aktivt med å deler ut kulturmidler hvert år, og syns det er både givende og riktig. Men utover det så syns jeg man skal få lov å velge selv hva/hvem man vil støtte og ikke…jeg syns det å tvinge noen økonomisk til å sponse noe man ikke liker er både umoralsk og meget feil.
Du får samle alle disse musikk-nasker vennene dine, og opprette et fond utav det dere sparer på musikk-stjelingen på nettet, så får du i pose og sekk…dere kan naske så mye dere vil på nettet, og alle kunstnerene i Norge får støtte via fondet…var ikke det en god ide?? Så får dere beholde personvernet også :-)

Sondre: Du “syns det å tvinge noen økonomisk til å sponse noe man ikke liker er både umoralsk og meget feil.” Du åpner opp for mange reservasjoner i skattesystemet (kan jeg som dyreverner og skattebetaler reservere meg mot å støtte pelsindustrien?). MDG støtter økonomisk militærnekting fordi vi mener det er umoralsk å bli tvunget til å sponse militærvesenet, men det spørs hvor mange områder som kan åpnes for private reservasjoner fra skattebetalere. Jeg mener ikke kulturfeltet er egnet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tor Owe, den siste der var god. Det er jo i bunn og grunn musikknaskingen som her ønskes sponset av staten, ikke musikerne. Om alle betalte for musikk vil ikke musikere ha behov for sponsing.

Sondre: Jeg tror du overvurderer markedet om du mener at musikere generelt ikke ville ha behov for sponsing om fildelingen forsvant. Støtteordningene var der før fildelingen, og støtteordningene må være der etter fildelingen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er de færreste av rocke/pop-musikerne som har benyttet seg av støtteordninger. Det gikk godt å leve av platesalg før nedlastningsproblematikken kom. Vel å merke spiller jo kvalitet en rolle uansett. Jeg tror du mangler en del kunnskap om musikkbaransjen og musikere? Du prater deg bort fra kjernen i denne diskusjonen, nemlig stjeling av musikk og levebrødet til mange musikere.

Sondre: Kjernen i diskusjonen er at jeg ser positive trekk ved fildeling, også for musikere, og at jeg ser negative trekk ved forsøk på å stoppe fildeling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sondre: Kjernen i diskusjonen er at jeg ser positive trekk ved fildeling, også for musikere, og at jeg ser negative trekk ved forsøk på å stoppe fildeling.

Og da må jeg returnere den: Ser du, Sondre, ingen negative trekk ved fildeling i det hele tatt?? Vi snakker om noe som er ulovlig?? Har du ikke større moral enn det der, så er jo denne diskusjonen egentlig meningsløs. Du gidder jo ikke svare på argumentene til Odd Andreas og meg heller, kun det du har lyst å svare på.

Nei sånne som deg sliter jeg faktisk med å ta seriøst, men morro å høre hvor fantastiske argumenter du klarer å komme med, det ene mer ulovlig og umoralsk enn det andre..hehe :-)
Tor Owe Rennemo

Sondre: Er mine argumenter ulovlige og umoralske? At noe er ulovlig i dag betyr ikke at det er umoralsk eller fortsatt bør være ulovlig. Det må jo være mulig å ønske lovendringer.
Det er klart det kan være negativt om et album ikke blir solgt, kun lastet ned, og ingen kommer på konsertene. Men er det realiteten i dag?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Poenget mitt bunner i hva som er realiteten i dag, nemlig at det er ulovlig å fildele. Da er musikken og filmene du laster ned på den måten stjeling, og i min bok er det umoralsk…tok du den??

Hva du måtte ønske er jo en helt annen sak, jeg forholder meg til hva som gjelder i dag.

For all del, vi har jo Sportify i dag, så spørsmålet er: Trenger man fildeling for musikk?? Trenger man??
Sportify er et fullt lovlig lytteverktøy der man kan høre om man liker produktene, og kan dermed finne ut om man har lyst å eie produktet, og da KJØPE det…veldig enkelt, trenger ikke fildeling for musikk ser du ;-)

Sondre: Vi kan vel avslutte denne diskusjonen med å si oss enige om at fildeling ikke er en nødvendighet for musikken. Det andre blir vi nok ikke enige om med det første, men takk for diskusjonen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er vel ikke “noe andre”, hele diskusjonen min har gått på at ulovlig fildeling må bort, for man trenger det ikke i realiteten, så da er det unødvendig å holde disse kanalene åpne :-)
MVH Tor Owe Rennemo

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tillater meg avslutningsvis å legge ved noen klipp og linker. Et kjent norsk band ble spurt hva de synes om nedlasting og pirate bay. Jeg syns svaret var godt:

- Hva slags forhold har dere til Pirate Bay?

- Vet ikke om noe av musikken vår finnes der engang, men jeg er prinsipielt veldig opptatt av at man skal betale for musikk, film, bøker og så videre på samme måte som man betaler for pølser eller kontaktlinser. Alt for mange ukvalifiserte tullinger som heter «anonym» eller «kuk91» får lov til å uttale seg som eksperter på temaet i ymse fora, når sannheten er at de bare er for gjerrige til å betale en tier for en sang. Sjøl syns jeg det er ganske lite. Det er for eksempel midre enn en is.

Her er også en link som berører temaet:

http://www.abcnyheter.no/node/96253

Jeg satser på at vi etter hvert får et lovsystem i Norge som er “up to date” med tiden vi lever i? Vi vil da få tilbake tidene da det ble solgt og produsert mye god kvalitetsmusikk. Det finnes god musikk i dag også, men veldig få tør satse på dyre plateproduksjoner og band som ikke er mainstream.

Sondre: Jeg har aldri sett at “kuk91″ har blitt trukket frem som en ekspert, og det blir faktisk solgt og produsert mye kvalitetsmusikk i dag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00