av Sondre Båtstrand | august 11, 2009  

Norge som verdens første Fairtrade-stat

De siste årene har interessen for rettferdig handel økt: 17 norske kommuner er blitt sertifiserte Fairtrade-kommuner, og flere er på vei. Miljøpartiet De Grønne vil gå et skritt videre og gjøre Norge til verdens første Fairtrade-stat. Som et rikt land har vi et ansvar for å gå foran som et godt eksempel.

Norske offentlige virksomheter kjøper varer for minst 270 milliarder kroner i året. Dette skjer nærmest uten bevissthet om økonomiske strukturer som opprettholder utnytting av verdens fattigste gjennom miljøødeleggelser, slavearbeid, barnearbeid og brudd på grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter. Både Staten og kommunene må ta langt større ansvar for etikk i innkjøpspolitikken. Siden en del kommuner allerede har gått foran, mener det er på høy tid å Fairtrade-sertifisere staten Norge.
For at en kommune skal kunne kalle seg Fairtrade-kommune, kreves det bruk av fairtrademerkede produkter i offentlig sektor, tilgjengelighet av produkter i butikker, aktivt informasjonsarbeid, politisk støtte og en styringsgruppe som kontinuerlig arbeider for økt satsing på rettferdig handel.

Miljøpartiet De Grønne mener Staten må kunne få til en tilsvarende ordning. Vi ønsker også en sterkere satsing på fairtrade-merkede klær, og mener det offentlige må ta del i Rene klær-kampanjen. Staten har stor forbrukermakt og må ta ansvar.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Det kunne vo nok ønske oss ja. Men når jeg ser hvor ufattelig vanskelig det er bare å få sin egen arbeidsplass til å kjøpe fairtrade-kaffe til kantina, så er det nok mange år frem til at Norge blir en fairtrade stat. Men, det er jo lov å håpe da :)

Sondre: Ja, og jo flere vi er som håper, jo lettere blir det å gjennomføre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00