av Sondre Båtstrand | august 5, 2009  

Minnemarkering for Hiroshima

6. august 1945 falt atombomben over Hiroshima. 140 000 mennesker mistet livet i de enorme ødeleggelsene. Torsdag arrangerer Nei til atomvåpen sin årlige minnemarkering. Er du i Oslo, så er Youngstorget stedet å være klokken 17, men uansett hvor du befinner deg, er det verdt å bruke litt tid til å tenke over Hiroshima og trusselen fra atomvåpen.

Ikke-spredningsavtalen er under press, og hykleriet blir lett å avsløre når det er greit at rike og mektige land har atomvåpen, mens andre land blir truet med bomberegn om de skulle forsøke seg på det samme. Det er selvsagt av betydning hvem som har atomvåpen, men enda viktigere er det om det finnes atomvåpen i det hele tatt. Erfaringene fra Hiroshima og Nagasaki bør ha lært oss at vi aldri må tillate dette å skje igjen.

Den kalde krigen er over med Sovjetunionens fall, men atomvåpnene er der i stor grad fortsatt, og nye atomvåpenmakter har kommet til, og vi har frykten for at stater som Iran og Nord-Korea skal skaffe seg atomvåpen. Oss som er motstandere av atomkraft har nok av gode miljømessige argumenter, men i tillegg kan vi argumentere for spredningsfare for atomvåpen ved satsing på atomkraft.

Miljøpartiet De Grønne vil jobbe for totalforbud mot atomvåpen og alle former for radioaktiv ammunisjon. NATOs «out of area»-strategi er et alvorlig anslag mot kollektiv sikkerhet og konflikthåndtering, blant annet fordi den er basert på atomvåpen. Aldri mer Hiroshima!

Vi trenger en aktiv fredspolitikk! Internasjonal innsats for forebygging og konfliktløsning i regi av FN er viktig. Militære midler må i tråd med FN-pakten være siste utvei, og alltid kombineres med sivil og ikkevoldelig innsats. Militarismen som strategi og tenkemåte handler om langt mer enn militære tiltak i seg selv, og må uansett erstattes av en mer allsidig tenkning rundt fred og sikkerhet. Vi må øke støtten til fredsorganisasjoner og støtte opplæring i ikkevoldelig kommunikasjon: Vi må skape en fredskultur.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Litt fakta og analyser rundt legitimeringen av Hiroshima bomben. Veldig interessant!

http://www.pjtv.com/video/Afterburner_/Jon_Stewart%2C_War_Criminals_%26_The_True_Story_of_the_Atomic_Bombs/1808/

Sondre: Takk for lenken! Jeg rakk ikke å se den nå, men Jon Stewart pleier jo å være verdt å få med seg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00