av Sondre Båtstrand | juli 24, 2009  

Radioaktive dyr 23 år etter Tsjernobyl

23 år etter Tsjernobyl-ulykken, har husdyr fra Luster i Sogn til Hattfjeldal i Nordland fortsatt radioaktivitet i kroppen, skriver BT. Det er en viktig påminnelse om hvor farlig det er å satse på atomkraft.

Natt til 26. april 1986 gikk det galt i atomkraftverket i Tsjernobyl, og verden må fortsatt leve med ettervirkningene av ulykken. Vær og vind førte radioaktivt avfall over 40 % av Europa, og i Norge ble særlig Buskerud, Oppland, Trøndelag og Nordland rammet. Hvor mange som døde i og etter Tsjernobyl-ulykken er vanskelig å fastslå. The Other Report on Chernobyl anslår et tall mellom 30 000 og 60 000 døde av kreft, mens en Greenpeace-rapport antyder at antallet dødsofre kan være så høyt som 100 000. Poenget er uansett: Atomkraft innebærer enorm risiko. og går først noe galt, blir det virkelig ille.

Et annet argument er avfallet: Atomreaktorer produserer radioaktivt avfall som vil stråle i 100 000 år. Det er et utrolig langt tidsrom som ingen av oss kan overskue. Så det grunnleggende etiske dilemma er: Kan vi forsvare å etterlate strålende, helseskadelig materiale til fremtidige generasjoner? Hvilke garantier har vi for at våre etterkommere har den nødvendige infrastrukturen for å sikre forsvarlig lagring?

Miljøpartiet De Grønne ønsker satsing på energisparing og fornybar energi, og mener atomkraft er en farlig avsporing av debatten. De Grønne ønsker at Norge skal arbeide aktivt for en internasjonal avvikling av atomkraften, mens Statkraft og StatoilHydro må trekke seg ut av atomindustrien.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

ja, ok, dere…. men miljø er ikke SÅ viktig for at man skal bruke en hel stemme på en slik parti som tar vare bare på miljøspørsmål…

det er andre ting som er mest viktig enn miljø…. feks vi kan dritte en lang marsj på en fantastisk sunt miljø på planeten om vi skal bli slaver for en diktatorisk, imperialistisk muslim herredomme i Europa og verden….

pluss skatt-spørsmål…. samma marsj i en sunn planet om man ikke har penger å kjøpe seg mat etter ferdig høyutdannelse… og dette i Norge, selvfølgelig!!!

Sondre: For det første: Andre saker blir fort mindre viktige sammenliknet med miljøsaken som handler om hele vårt livsgrunnlag. For det andre: Miljøpartiet De Grønne er ikke en miljøorganisasjon, men har et helhetlig politisk program som dekker økonomi, kultur/demokrati, digitale rettigheter, helse og utviklingspolitikk, bare for å nevne noe.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Agent Provokativ: tror ikke akkurat at Norge er i ‘fare’ med å bare satse på miljø. Så langt er det helt utrolig at de andre partiene tar opp så lite av problematikken heromtrent. Ang atomkraft: vi har kommet ganske langt vitenskapelig sett siden Tsjernobyl. Etter 23 år husker vi heldigvis hva som har skjedd, men har mye mer peiling på hvordan slike ulykker skal unngås. Om det er en langsiktig løsning for oss energi-sultne konsumenter kan argumenteres, men faktum er at utslippet OG avfallet er mye mindre enn det vi presterer idag med forbrenning av oljen. Så kanskje som en overgangsordning mens planeten gjør klart for ordentlig grønne samfunn?

Sondre: Jeg ser på atomkraft som en avsporing som ikke bringer oss nærmere det fornybare samfunnet. Atomkraft er svært kostbart, gruvedriften er ødeleggende, og det er fortsatt fare for nedsmeltinger, også i moderne atomkraftverk som i Forsmark, der katastrofen var nær i 2006. Vi har fortsatt ikke noen endelige deponeringsløsninger for atomavfallet, som vil være en konstant trussel mot helse og miljø de neste 100 000 årene. Atomkraft gir oss også en ekstremt sentralisert, og dermed sårbar, energiforsyning. Nei, la oss heller bruke pengene på energisparing og fornybar energi – da kommer vi nærmere det grønen samfunnet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00