av Sondre Båtstrand | juli 19, 2009  

Nei til gen-mais i Norge

I begynnelsen av juni 2008 anbefalte Direktoratet for Naturforvaltning åpning for import av to typer genmanipulert mais, NK603 fra Monsanto og T25 fra Bayer Crop Science. Over ett år senere har fortsatt ikke Miljøverndepartementet avgjort saken. Hvorfor er det så vanskelig å si klart nei til genmanipulasjon?

Miljøvernere og bønder står sammen om motstanden mot genmanipulasjon. Hva vil regjeringen gjøre? Jeg håper virkelig det blir et klart NEI til genmanipulert mais i butikkhyllene. Noe annet ville vært tragisk, blogget jeg i juni i fjor. Jeg venter fortsatt på regjeringens avgjørelse, og er skuffet over at miljøvernminister Erik Solheim later til å skyve avgjørelsen over på den neste regjeringen. Han må ta ansvar og sette foten ned for denne flørten med en farlig teknologi. Det er umoralsk å åpne for import av mat vi ikke vil dyrke i Norge, og problemene med genmanipulasjon forsvinner ikke ved at de genmanipulerte åkrene er utenfor Norge. Det er mange negative sider ved genmanipulasjon, som fattige bønder som blir avhengige av nye innkjøp hver sesong, utarming av artsmangfoldet, og at genmanipulerte organismer kan formere seg og mutere.

Miljøpartiet De Grønne ser på genteknologien som et forsøk på å industrialisere naturen og tilpasse den til profittinteresser, og vi ber om forbud mot produksjon, import og omsetning av alle genmanipulerte produkter. Dagens mljøvernminister har dessverre en noe uklar holdning til genmanipulasjon.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Genmodifisert mat vil gi matproduksjon som i stor grad vil redde menneskeliv.
Maten/dyrene kan gi raskere mat og de kan ha lenger holdbarhet.

Har dere tenkt over hvor mange liv din holdning kan koste ?

Sondre: Problemet er ikke for lite mat i verden, men for dårlig fordeling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

So kjempeflott at dokke jobbar aktivt mot genmanipulert mat!

Eg er sjølv veldig imot det!

Har du forresten sjekka ut koffor det står “modifisert mais” eller “modifisert stivelse” på eindel importerte matvarer (tipper frå Monsanto)??
Mattilsynet gjere ikkje jobben sin!

Det er snikinnføring trur eg ….? (håpar eg tar feil)

Sondre: Jeg sendte en henvendelse til Toro, som kunne berolige om at “modifisert” ikke betyr at det er GMO i maten. Puh :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Sondre!

Takk for at du tok min hennvendelse seriøst :)

Eg blei litt beroliga…….men eg skulle så gjerne vete koffor dei kallar det “modifisert” i det heile?

“modifisert” betyr : “gi ein litt anna form”…

Eg trur at dette ordet i seg sjølv viser til at det kanskje kan bety at maisen blei først genmodifisert (kanskje 10-20 år tilbake) og at no er det gått so lang tid at den berre er “modifisert”………….?
(og at det ikkje fins nokon krav til å merke det betre per dags dato..)

So koffor trur du dei kallar det “modifisert” mais?
(sorry, men eg er framleis skeptisk….hehe)
mvh nøkkerosa

Sondre: Her er svaret jeg fikk fra Toros kundekontakt da jeg spurte om hva de mente med “modifisert maisstivelse”:

Modifisert stivelse er vanlig stivelse (f.eks. potet- eller maisstivelse) som er behandlet slik at en eller flere av de opprinnelige fysiske eller kjemiske egenskapene til stivelsen er endret. Behandlingen kan “skreddersys” slik at en får en stivelse med akkurat den egenskapen som er ønsket for det sluttproduktet stivelsen skal inngå i.
Ønskede egenskaper kan være :
VarmestabilFryse/tinestabil
Tåle kjøling
Svelle uten koking
Gi en klar løsning
Gi lav-viskose produkter
Gi en spesiell konsistens
Modifiserte stivelser fordøyes på samme måte som vanlige stivelser, men nedbrytingen i mage-tarmkanalen kan ta lengre tid. Stivelsen kan være modifisert ved fysiske prosesser, kjemisk behandling eller ved hjelp av enzymer. Kjemisk modifiserte stivelser er definert som tilsetningsstoffer og har E-nr. (nummerserie 1400). Det er ikke noe krav om å oppgi E-nr. eller spesifikt navn, modifisert stivelse er nok.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Neimen so snilt av deg Sondre :) Tuuusen takk skal du ha!
Endelegen forstår eg dette surret og blei beroliga…

E-1400-1403 er stivelse brukt som fortjukningsmiddel som ikkje regnes som “tilsetningsstoff” men som “ingredienser i matprodukter”, also eit næringsstoff. Produkta blir merka med “stivelse” eller “Dekstrin”.

E-1404-1450 er “kjemisk modifisert stivelse” som fortjukningsmiddel. Men dei får lov til å berre skrive “modifisert stivelse” og trenger verken oppgi E-nr eller kvar stivelsen kjeme frå (potet,mais..).

Så kjemisk modifisert stivelse kan vere oksydert, syrebehandla, fosfatert, acetylert mm vha andre kjemiske stoffer.

Synast faktisk at dei burde skrive på pakningen E-nr og navnet på den kjemisk modifiserte stivelse f.eks “fosfatert distivelsesfosfat” og ikkje minst kvar stivelsen kjeme ifrå. Slik at ein ikkje er i tvil om det er vanleg mais eller GMO mais eller poteter stivelsen er frå feks.

Iallefall Takk igjen for hjelpa :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00