av Sondre Båtstrand | juni 24, 2009  

Giske og plateindustrien vs. nettfrihet og kulturliv

På mandag ble det kjent at Datatilsynet ikke vil fornye advokatformaet Simonsens konsesjon til å loggføre ip-adresser til fildelere, og jeg gledet meg over avgjørelsen. Kulturminister Trond Giske gledet seg derimot ikke. På tross av at han ikke har foretatt den lovede politiske behandlingen av saken, noe som var sentralt i Datatilsynets avslag, vil han la den private jakten på fildelere fortsette. Det oser ikke akkurat troverdighet av en slik politikk, men det er ikke Giske som avgjør saken. Det gjør nemlig Personvernnemnda, og om den lever opp til navnet, kan plateindustriens advokater se langt etter politifullmakter i fremtiden.

Miljøpartiet De Grønne kjemper for digitale rettigheter. Det er et ganske nytt tema i politikken, og ikke alle politikere henger med i svingene. Ikke ser de alle de positive sidene ved delekulturen på nett (som økt interesse for og salg av musikk, og større mangfold i musikklivet), og ikke ser de alle de negative sidene ved forsøk på å stoppe delekulturen på nett (store inngrep i personvern og borgerrettigheter). Advokatformaet Simonsens konsesjon til fildelerjakt er et slikt inngrep i personvernet, og om det blir begått digitale lovbrudd, så er det en oppgave for politiet å etterforske. Jeg skjønner dog veldig godt at politiet ikke prioriterer fildelerjakt når det blir begått forbrytelser med levende ofre. Trond Giske sammenlikner fildeling med å stjele en jakke, men fildeling har da, på tross av plateindustriens svartmaling, aldri gjort at noen må fryse.

Miljøpartiet De Grønne mener dagens opphavsrettsregler aktivt misbrukes på en slik måte at utvalget og tilgangen på kultur begrenses, og ønsker å endre lovverket slik at det blir enklere å lovlig dele kulturprodukter ikke-kommersielt. Det eneste reelle alternativet til dette er en videre oppblomstring av ulovlig fildeling, og kriminalisering av vanlige borgere. Samtidig er det viktig at et nytt lovverk sikrer opphavspersonens rettigheter, og derfor vil vi diskutere ulike lisensavgiftsløsninger for betaling til utøvere, produsenter og studioer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00