av Sondre Båtstrand | juni 22, 2009  

Hurra for Datatilsynet!

Siden november 2006 har advokatfirmaet Simonsen hatt konsesjon til å overvåke fildelere, men nå er det slutt: Datatilsynet stanser piratjegerne. Advokatfirmaet Simonsen får ikke fornyet konsesjon, skriver Teknisk Ukeblad. Det betyr slutt på plate- og filmindustriens selvtekt. Jeg takker Datatilsynet for en fornuftig avgjørelse!

På sine nettsider begrunner Datatilsynet avslaget slik:

Datatilsynet skriv i avgjersla at dei i 2006 etterlyste ei politisk avklaring på dette prinsipielle spørsmålet. Tre år etter at den midlertidige konsesjonen vart godkjend, er det ikkje kome nokon politiske signal på kva verkemiddel rettshavarar kan bruke.

Jeg håper plate- og filmindustrien lærer av avslaget. Fremfor å hyre inn advokater for å overvåke fildelere, bør bransjen sørge for gode og tilgjengelige betalingstjenester på nett, samt slutte å svartmale delekulturen på nett.

Fildelingen har bidratt til å løse opp ensrettingen i musikkbransjen som særlig var påtrengende på 1990-tallet, og det er slett ikke sikkert at kulturlivet taper på fildelingen. Rapporten Trends in downloading and sharing of music fra Universitetet i Uppsala/EU fra 2007 konkluderer med at fildeling stimulerer til mer interesse og mer salg av musikk, mens en BI-rapport viser at fildelere er mer tilbøyelige enn ikke-fildelere til å kjøpe musikk, også i form av CD-er.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

De må over på noe tilsvarende telefon. Du abonerer på en betalingstjeneste hos fx Telenor (hvis du er dum), og kan bruke den kontoen til å handle overalt på nettet. Hvis man skal måtte åpne konto alle steder man vil handle blir det ikke gjort. Man kaster ikke VISA etter alle og enhver selv om de har en stor butikk. Desto flere ansatte som kan snoke, og stor er ikke alltid redelig.

Sondre svarer: Nei til snoking! :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du jubler nok for tidlig:
http://www.dagbladet.no/2009/06/23/kultur/fildeling/teknio/trond_giske/6860130/

Sondre svarer: Det er Datatilsynet som avgjør denne saken, og i seg selv er det ikke nok at Giske støtter privat forfølgelse av fildelere. Jeg håper Datatilsynet overser dette utspillet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det de burde gjøre er å åpne opp for netflix (www.instantwatcher.com) og hulu i Norge. De har bare seg selv å takke når eneste måten man kan se en ny film/serie på er å vente til det blir sendt eller kjøpe på DVD… Hvis det hadde fantes netttjenester som fungerte i Norge til en fornuftig pris så hadde problemet vært vekk.. Veldig bra at ikke private med egeninteresser får overvåke private borgere!

Sondre svarer: Enig med deg: Underholdningsindustrien må få opp gode alternativer om de skal få ned den ulovlige fildelingen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Datatilsynet har fått klare innstrukser fra både nåværende og tidligere regjeringer, så dette vedtaket blir nok omgjort.

Det er bare datatilsynets folk som er litt feige når de blir utsatt fra press fra en gruppe nerder med manglende forståelse for mitt og ditt (les: pirater)

Det blir nok en annen låt i pipa når datatilsynet forstår at det er en massiv oponion som støtter simonsens kamp mot pirater…

Sondre svarer: Datatilsynet kjemper konsekvent for personvernet, og det synes jeg det står respekt av. Vi trenger Datatilsynet!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det moderne vestlige samfunn har fullstendig glemt hvorfor vi fikk Personopplysningsloven m.m. De fleste er så korttenkte at det neste er at det blir en felles opionion mot at jødeutryddelse fant sted under den 2. verdenskrig osv.

Datatilsynet er dessverre den siste offentlige skanse mot at vi kaster personvernet totalt overbord. Vi kjøper argumenter som at hvis du ikke har gjort noe ulovlig, så har du ingenting å frykte. Hvor lik en gullfisk skal man måtte være for å tro på noe slikt?

Verdenshistoren er full av “uforutsette” endringer av mange typer, ikke minst styresett. Hvor mange forutså den finanskrisen vi står mitt oppe i, og det er ikke mer enn et par uker siden media hadde en rekke artikler med at “nå” er krisen over og alt går oppover (mens arbeidsledigheten stadig øker, og kun et par uker senere så går børskursen nedover igjen).

Hva har dette med privat overvåking av norske borgeres laden og gjøren på Internettet? Jo det har med rettssikkerhet å gjøre. Som borgere skal vi beskyttes mot at andre ureglementert overvåker det vi gjør, tolker det og i tillegg skal kunne få til store inngrep mot individer UTEN at dette skal prøves for en rett (se Frankrike, som heldigvis foreløpig stoppes av EU).

Nei, nå er det på tide at man slutter å være så utrolig naive, rett og slett dumme.

Innholdsindustrien gir blaffen i sine kunder, faktisk prøver å manipulere dem så langt overhodet mulig både såvidt innenfor lovverket og faktisk også utenfor det. Nevner bare en liten dom i EU som sa at sone “beskyttelsen” på DVD var en urimelig og uakseptabel markesmanipulasjon. Men man skjer når man skal komme med nye formater som skal erstatte DVD? Man gjør akkurat det samme om igjen…

Personlig piratkopierer jeg aldri. Jeg vet utmerket godt hvordan dette skal gjøres, men gjør det ikke. Jeg har mange hundre DVD, CD, LP og et par hundre BD, så jeg er så lovlydig som det går an.

MEN, i denne saken har innholdsindustrien absolutt “null” forståelse hos meg. At griske advokatselskaper som av en eller annen grunn tror de er unntatt fra å utvise normal moral, kaster seg over mulighetene til å få hendene dypt ned i innholdsindustriens fortsatt meget dype lommer, bør ikke forundre noen.

MEN, som forbrukere og borgere i dette landet, trenger vi virkelig ikke å støtte opp under den vigilante virksomheten som Simonsen har drevet med. Vi tolererer ikke vigilante virksomhet i andre sammenhenger, så hvorfor skal vi tolerere det her?

NEI, det er snart valg. Gi din stemme til det partiet som ikke følger samme vei som BUSH…

Sondre svarer: Ja, personvernet på nett er under press, Datatilsynet gjør en god jobb, og Miljøpartiet De Grønne kjemper for digitale rettigheter. Noen grønne representanter på Stortinget kan kanskje bidra til å få de andre partiene til å forstå mer av delekulturen på nett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle slike former for overvåkning er en uting, og jeg er glad for avgjørelsen. Jeg forstår rett og slett ikke de som argumenterer for dette, det må være noe feil med dem. De må ha glemt bort noe viktig om det med demokrati, privatlivets fred og slikt…

Sondre svarer: Jeg tror du er inne på noe. I jakten på profitt blir mange verdier satt til side. De burde snart forstå at fildeling slett ikke bare er negativt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Og klapp på skulderen til Yngve Eide som har hatt fokus på dette i media i det siste! Hørte han på radioen, mye fornuftige ting han kom med.

Sondre klapper med

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ettersom jeg har lest på andre sider, så ble det vel til at Simonsen & co anket denne avgjørelsen og at de fortsetter med logging av ip adresser frem til den endelige avgjørelsen blir tatt.
Jeg mener at dette i bestefall er i gråsonen over hva som er lovlig, men nå er ikke jeg noen jurist.
Det var jo tross alt et midlertidig vedtak i 2006 som lot dem gjøre det, og de fikk det jo avvist nå, så vedtaket om at de kan logge ip’er osv. er jo ikke aktivt lenger og de burde da heller ikke gjøre det før evnt. omgjøring av avslaget kommer.

Noen med tid og engasjement burde kanskje vurdere å anmelde dette til politiet som ulovlig overvåkning? ;)

Forøvrig så synes jeg at film og platebransjen burde fokusere på forbrukervennlige løsninger i stedet for å hyre advokater til å gjøre livet surt for forbrukerene. På tide å våkne opp og ikke henge igjen på utgåtte forretningsmetoder.

Sondre svarer: Helt enig med deg. Yngve Eide har allerede søkt om tillatelse til å overvåke overvåkerne. Kul aksjon!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig i at et advokatfirma ikke skal få gjøre dette.

Til Julius: Det er så mye penger på spill at rettssikkerheten er truet ved å sette bukken til havresekken på den måten. Det er som å gi en privat etterforsker tillatelse til å bruke politimetoder i gråsonen, f.eks romavlytting – for deretter å kunne ta det med seg i en rettsal som gyldig bevis.

Uansett om du har gjort noe ulovlig eller ikke, eller det finnes formildende omstendigheter etc. så er det slik at får du et privat søksmål på nakken og du er uskyldig, tør du ikke annet enn å gå med på deres betingelser.
Dette fordi du ikke har råd til advokat, ikke har råd til så god advokat og ikke har råd til å risikere å måtte betale deres saksomkostninger.

Pirat eller ikke pirat, de får holde seg innenfor fornuftige spilleregler. Det er ikke slik at bare fordi du har penger så skal du få lov til å bruke hvilken metode som helst for å beskytte dine interesser.

Sondre svarer: Takk for gode argumenter!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] ikke vil fornye advokatformaet Simonsens konsesjon til å loggføre ip-adresser til fildelere, og jeg gledet meg over avgjørelsen. Kulturminister Trond Giske gledet seg derimot ikke. På tross av at han ikke har foretatt den [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Georg Apenes er en propp for evolusjon…

Sondre svarer: Om du ser på svekket personvern som en evolusjonær prosess, så sier jeg heia Georg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kai:
Du mener vel : Datatilsynet “truer” dine interesser og derfor ønsker du å fjerne alles rettssikkerhet. Go Kai!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00