av Sondre Båtstrand | juni 18, 2009  

Angrep på Telenor stopper ikke fildelingen

Plate- og filmindustrien går rettens vei for å hindre fildeling, men nå er det ikke fildelerne de angriper. Det er Telenor som nettleverandør som blir angrepet fordi selskapet gir fildelere tilgang til nettsteder som The Pirate Bay. Selv om plate- og filmindustrien skulle vinne frem med sitt pussige krav, er det ingen grunn til å tro at det stopper fildelingen. Det neste blir vel at industrien prøver å forby Internett.

 - Å forby fildeling er som å skulle forby eller regulere å snakke høyt, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk. Napster ble stengt i 2001, men forsvant fildelingen? Nei, og selv om The Pirate Bay skulle bli stengt eller blokkert av Telenor, vil heller ikke det stoppe fildelingen.

Jeg er glad for at Telenor bastant avviser at de skal drive sensur av nettet: - Vi mener det samme som tidligere: det er et bomskudd å gå etter oss, og helt feil vei å gå, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til VG Nett.

Miljøpartiet De Grønne ønsker å gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk og andre medietyper lovlig, kombinert med betaling til utøvere, produsenter og studioer. Hvordan midlene til betalingene skal drives inn, har vi ikke konkludert med, men vi mener det er dette som bør være fokus for debatten videre. Mulige løsninger kan være lisens på bredbåndsbredde eller datautstyr, eller en modell som likner bibliotekene. Vi er mer skeptiske til en avgift per nedlasting, da vi risikerer samme problemer for personvernet som ved jakten på ulovlig fildeling i dag. Løsningen bør også ha som mål å stimulere til kulturelt mangfold – et mangfold vi vet at fildelingen har bidratt positivt til – og trenger derfor ikke å fordele etter antall nedlastinger.

Siden vi er åpne for debatt om gode løsninger, vil jeg gjerne få vite din mening: Hva mener du er den beste løsningen? (Bare så det er nevnt: Heksejakt mot fildelere er ikke en seriøs løsning, bare et nytteløst slag i luften).

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg er for øvrig helt enig med Jon Bing og de andre som synes at dette er helt unødvendig og at det ikke kommer til å hjelpe til med å stoppe ulovlig fildeling. En ting som jeg med en viss sikkerhet kan føye til Telenors grunn for å mene det de mener er frykten for å miste sine kunder :) Jeg bruker selv torrents til å laste ned diverse serier som ligger ute helt lovlig og som lastes opp av utgiverne selv.
Så med å forby hele fildelingsnettverket eller hva enn Plate- og filmindustrien mener blir det samme som å faktisk hindre folk i å bruke internett til en del av det de betaler for…

Sitt heller og lær om noe som faktisk er samfunnsnyttig sier jeg til alle som har vært med og angrepet Telenor og de andre internettleverandørene eventuelt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Mulige løsninger kan være lisens på bredbåndsbredde eller datautstyr, eller en modell som likner bibliotekene. Vi er mer skeptiske til en avgift per nedlasting, da vi risikerer samme problemer for personvernet som ved jakten på ulovlig fildeling i dag. Løsningen bør også ha som mål å stimulere til kulturelt mangfold – et mangfold vi vet at fildelingen har bidratt positivt til – og trenger derfor ikke å fordele etter antall nedlastinger.”

Dette blir jo fullstendig feil, skal da min bestemor som har PC på nett for å betale regninger med betale for våres nedlasting da?

Det får bli betaling per nedlasting eller ingenting, ikke noen kollektiv avgift, de har vi mer enn nok av fra før!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thomas: Det er problematisk å ha en avgift per nedlasting. Det innebærer massiv overvåkning av nettet.
Som du ser, er Miljøpartiet De Grønne åpen for flere mulige løsninger.
Skal en som ikke bruker bibliotekene være med på å betale for dem via skatteseddelen? Ja. Mulig du er uenig, men jeg synes biblioteker en et flott konsept.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg for min del liker nå å snakke høyt, og jeg har lastet ned både musikk og film i løpet av min levetid. Det største problemet etter min mening, er at Plate-/Film bransjen er totalt ignorante ovenfor hvordan fildelingen foregår. De vet ikke hvor de skal sette grensene, og derfor går de etter de letteste målene.
Å gå etter Telenor og forlange sensurering av verdens største frie medie er å gå for langt. Jeg kan skjønne at de blir furtne av å tape penger, men alle er ikke fildelere. Ikke alle nedlastninger er ulovlige, og det er jo plenty med lovlige streams online også. Å snerpe inn båndbredden er jo latterlig, og det samme synes jeg om å blokke sider. Folk vil finne en veg rundt det, noen sintere enn andre, og fildelingen vil fortsette med små problemer. Kanskje det er på tide for de store musikk-, og film selskapene å tenke på å tilby sine produkter digitalt i tilegg til de gode gamle “faste” dvd/cd’ene? Jeg har ikke noe imot å betale litt penger for å laste ned film eller musikk, så de må slutte å tulle med tanker om å forby noe som er her for å bli, og heller tenke på å finne en metode å spille på det. Det er penger å tjene i fildeling for selskapene også, så de bør slutte å bruke tusener av kroner på å latterliggjøre seg selv!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er folkets krig mot en industri som utnytter artister, og monoploiserer markedet. Med fildeling kommer flere av de lokale artistene frem, og de gode låtene. Dette fordi alt det kommersielle dri…. ikke får så mye penger som før. Når det gjelder copyright, er dette bare et verktøy for å beskytte de rike. Dette sammen med patenter. I mange tilfeller eier ikke artistene låtene selv, fordi platebransjen har smarte kontrakter. Patenter er skyld i flere tusen dødsfall. Dette fordi, de som hadde pateneten på gravemaskiner skrudde opp prisen slik at man ikke kunne lage dem på 50 år. Miljøet er skadet fordi Chevron Texaco eier patenten på lithium batterier. Prisen er derfor i taket. Personelig tror jeg at folk taper denne krigen også. Vi har tapt krigen mot gratis reklame TV. Etter at det digitale bakkenettet knebler folk, og tvinger dem til å se kanaler de ikke vil se, med språk de ikke vil ha! Det Norske folk sitter bare i sofaen, og godtar alt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Patrick: Jeg tror også at plate- og filmindustrien må innse at den digitale virkeligheten ikke lar seg avskaffe. Betalingsviljen er der, så kom med tjenestene! Filene på TPB er av svært varierende kvalitet, så kom med gode alternativer.

@Nure32: Folket må opp av sofaen og stemme for en god fildelingspolitikk ved valget 14. september.

Kjære lesere! Nå skal jeg på møtet Begynnelsen på slutten for oljeeventyret, så skal jeg delta på Grønn Ungdoms landsmøte – som finner sted på en hytte uten nettforbindelse. Derfor kan det ta litt tid før jeg får godkjent eller svart på flere kommentarer. Jeg håper dere bærer over med det. Ha det fint så lenge!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dagens patentregler og copyrightregler gjør noen få styrtrike, gjerne uten å ha gjort noe for det. Det er typisk at Jostein Gaarder og Abba roper at man ikke kan arbeide gratis. Disse er artister som har tjent millioner på millioner – imens andre artister som ikke har slått gjennom på samme nivå tjener lite – og er ikke så opptatt av debatten.

Jeg foreslår at det offentlige deler ut en god del flere priser til dem som produserer gode bøker eller god musikk. I tillegg kan de tjene på salg, konserter, tv-opptredener eller foredrag – noe salg vil fremdeles være mulig, også uten copyright-regler. På denne måten vil en omfattende kulturindustri fremdeles være mulig, men Jackson-formuer – eller Microsoft-formuer vil tilhøre fortiden.

En opphevelse av copyrightreglene vil føre til en masse ringvirkninger, slett ikke alle er negative.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvorfor angripe bare Telenor? Hva forskjell vil det gjøre? Telenor blir dømt og må sperre for slike sider, og kundene finner seg en annen leverandør og fortsetter som før…. Fatter ikke at det kan være lov en gang å gå etter en leverandør når det finnes så mange andre i Norge som også gir kundene sine muligheter til ulovlig fildeling. Høres ikke ut som et seriøst forsøk på å stanse ulovlig fildeling, men mer som en metode for å skape blest.
Nå får jammen meg plate- og filmbransjen slutte å sutre og klage, og heller gjøre noen seriøse forsøk på å få slutt på dette. Jeg kan ikke tro at de er så dumme at de ikke skjønner at ved å tilby folk musikk og filmer på en enkel måte via nettet, vil mange som i dag laster ned ulovlig faktisk kjøpe istedet. Da kunne man kjøpe de sangene man liker. I dag er det utrolig få artister som faktisk klarer å lage en hel plate med bra musikk. Men man må kjøpe hele plata likevel. Det blir som å kjøpe en bil med feks veldig bra bremser og bra dekk, men resten er rett og slett forferdelig.
Bransjen er så opptatt av å tenke “det er så synd på stakkars, stakkars oss” at de ikke klarer å gjøre noe seriøst med det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Finnes gode argumenter fra begge sider. Det er tyngden av interessene som er avgjørende. Både det tekniske, moralske og folkets stemme. Mye tilsier at dette er en kamp mellom samfunnsklasser- lenge leve demokratiet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så lenge filmdistributører bruker ren løgn til å få oss til å kjøpe sine filmer og TV-serier, er det moralsk helt rimelig å ta en kikk på noe før man så eventuelt kjøper det.

Det er lovlig å hevde på et DVD-cover at en film er et mesterverk, samt å krydre layouten med palmer fra semi-fiktive filmfestivaler. Lovordene representerer jo til en viss grad en subjektiv oppfatning. “Vi synes produktet vårt er veldig bra, og denne anmelderen du aldri har hørt om er helt enig”.

I virkeligheten derimot er det selvfølgelig en objektiv sannhet at mye av det som ser fristende ut i sin vakre layout er verdiløst søppel. Det er også et faktum at en hel del mennesker der ute har ubeskrivelig dårlig smak, og det er neppe rimelig at de av oss som faktisk kan tenke må lide for dette.

Kun omstendigheter rund fildeling som nytt medium gjør at nedlasting er ulovlig mens å villede kunder ikke er det.

Men, når det er sagt mener jeg at ingen har rett til å legge ut andre menneskers åndsverk og bestemme at det skal være gratis. Men det å laste ned noe man finner eksisterende på nettet er derimot noe helt annet enn å piratkopiere og publisere noe som tilhører andre.

Hevd retten din til å velge hva du vil betale for! Og vær så fair nok til å betale de som virkelig fortjener det. Således vil kvalitet bli belønnet og ren svindel ikke lenger være lønnsomt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

folk er så iverige å tjener penger de ikke taper på, men nå håper jeg faen meg de taper som et helvete. skal aldri i helvete igjen kjøpe en cd i butikk, itunes funker.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette kan vise seg å være den rette måten å gå. Vi ser jo hvor stor denne piratvirksomheten har blitt, kanskje det er rett at telenor skal sette grensene for hva som går an.

Det kan jo ikke være verre en at de tv-selskapene som ønsker å dele tv-serier mm kan opprette en side hvor dette går an? Så foregår det lovlige på lovlige premisser. La oss kalle en spade for en spade her og innse at piratebay er og blir et sted for ulovlig nedlastning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva med å innføre et frivillig betalingssystem? Hvor man kan betale det man synes produktet er verdt. Det vil kanskje føre til at selv dei mest populære artister ikke blir milliardærer, men er det virkelig nødvendig. Det vil fortsatt bli slik at det mest poppulære vil få mest inntekt og det som er dårlig vil bli oversett.

Jeg laster ned en del musikk, men om det er noe som jeg liker godt så kjøper jeg cden i etterkant for å støtte artisten og det gjelder selfølgelig også mine favorittband.
Og jeg har såpass tro på mennesker at jeg tror en stor del vil gi frivillig for å støtte en artist dei liker. Og om systemet var lagt slik opp ville bevistheten om å betale bli større.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En adresse: SteamPowered.com

Over tid har denne tjenesten utviklet seg til ett prakteksempel på en effektiv løsning for digital distribusjon av programvare og media… det ligger til og med inne muligheter for å enkelt implementere film. Prisene er noe stive til tider, kanskje, men systemet fungerer for det meste svært bra. Om ikke akkurat Steam er den perfekte løsningen, er det ett svært populært og effektivt program.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Problemet med thepiratebay og andre torrent-sider er jo ikke det at det er fildeling, men hvilke filer som deles. En torrentfil er ikke ulovlig å laste ned, men det er faktisk ulovlig å laste ned filmer og musikk som er copyrighta.
Jeg har brukt torrents siden de kom i 2001, men jeg synes det er rart at ingen har fått gjort noe med det da 96% av alle filer som ligger tilgjengelig på torrentsider som thepiratebay, mininova, torrentz osv, er filer som gjør at du ender opp med å ha noe ulovlig på pc’n.

Jeg skjønner ikke hvordan det kan være “det samme som å forby å snakke høyt” når det egentlig er mer som å forby folk fra å underslå en krone her og en krone der.

Selv om torrents er en fantastisk idè for å dele filer med verden, er det på tide å innse at filene som blir delt faktisk er ulovlige.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At musikkindustrien går etter infrastrukturen for å stoppe hva de mener er ulovlig er ikke noe nytt… snarere tvert imot, i *18*97 prøvde de å få amerikanske postvesenet til å stoppe private brev, på jakt etter “pirat” note-ark fra Canada.

http://www.techdirt.com/articles/20090426/1837134647.shtml
http://www.bestactever.com/2009/04/26/the-long-war-music-piracy-in-1897-nytimes/
http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9A07E7DB1F39E433A25750C1A9609C94669ED7CF

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00