av Sondre Båtstrand | juni 7, 2009  

Retten til å dele er truet (BT-debatt)

BTs debattsider er jeg i en spennende debatt med Jan Frode Haugseth, stipendiat ved NTNU og blogger, om fildeling og kulturliv. Haugseths innlegg Musikkproduksjonen er ikke truet sto på trykk i BT 25. mai. Mitt svar Retten til å dele er truet, sto på trykk 4. juni. I dag har Haugseth innlegget Musikk nok til alle på trykk. Jeg skriver akkurat nå på et svarinnlegg. Siden BT ikke legger ut debattinnlegg på nett, publiserer jeg Retten til å dele er truet her på bloggen min.

Jan Frode Haugseth, doktor i sosiologi ved NTNU, kommer i BT 25. mai med et konstruktivt bidrag til debatten om fildeling. Han fastslår at fildelingen ikke truer musikkproduksjonen, en produksjon som tvert imot blomstrer, men ber oss likevel om å vente i ti år med legaliseringen, mens de lovlige nedlastingssidene på nettet får utvikle seg.
 Haugseth peker på forslaget om å innføre en ny avgift som skal kompensere utøvere, produsenter og studioer for nedlasting på nettet, og mener dette vil «subsidiere de mest kommersielle produksjonene». Det er ganske riktig de mest kommersielle produksjonene som hyppigst blir delt på nettet, samt at mange filer stammer fra pornoindustrien, en industri som neppe trenger offentlig støtte.
 Et annet problem kan være at det kan innskrenke personvernet og øke overvåkningen av nettet dersom det skal spores nøyaktig hvor mange som laster ned hva. Derfor må en eventuell løsning ha som mål å støtte mangfoldet innen musikk og film, ikke nødvendigvis fordele etter antall nedlastninger. Det er positivt at debatten har fått utvikle seg slik at vi kan diskutere disse løsningene. Fremfor bare å forsvare retten til å dele og fildelingens positive bidrag til et mangfoldig kulturliv, kan vi se på konkrete løsninger som tjener kunstnerne. Vil det beste være å ha avgift på bredbånd, brenne-CD’er og -DVD’er eller størrelse på harddisk, og hvordan skal de innsamlede midlene bli fordelt? Miljøpartiet De Grønne sitter ikke på fasiten, og vi er åpne for en seriøs debatt.

Problemet Haugseth ikke adresserer, er at overvåkningslovverket innføres nå – og at vi derfor ikke kan vente i ti år med å løse disse problemene. Vi er nødt til å oppdatere opphavsretten så snart som mulig, for å få på plass et lovverk som ikke kriminaliserer en million av landets innbyggere. Det vi ser i dag, er en utvikling der personvern og frihet på nett er under angrep, under dekke av kamp mot fildeling. Retten til å dele er under press, paradoksalt nok uten at fildelingen blir redusert. Selv ikke diktaturet i Kina klarer å holde sine innbyggere helt unna piratsider på nettet. Vi skal gå atskillige skritt i retning av en digital politistat før fildelingen faller, men ønsker vi å gå de skrittene?
 International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) presser på. De vil at Telenor skal sperre tilgangen til nettsider som The Pirate Bay, at nettleverandører skal oppgi navn på fildere, og at private aktører skal etterforske lovbrudd på nett. Det siste er en oppgave for politiet, mens de to andre forslagene begge truer digital frihet. IFPI representerer gamle distribusjonsmodeller, og jobber iherdig med å få folk til å tro at omlegging til større grad av digital distribusjon skader de små artistene. Det er feil, og det peker også Haugseth på i sitt innlegg. Forfølgelse av fildelere gir heller ikke lønn til kunstnere.
 Det digitale samfunnet er allerede en realitet. Nå er det på tide å diskutere digitale rettigheter. Miljøpartiet De Grønne ser på digitale rettigheter som alminnelige universelle borgerrettigheter overført til den digitale sfæren. Retten til kunnskap, læring, deling, møtevirksomhet, samt ytringsfrihet, personvern og forbrukerrettigheter er rettigheter vi i Norge er vant til, og tar for gitt. Likevel er det et faktum at den digitale verden er et nytt miljø, og at rettighetene her må kjempes frem på nytt. Det skjer nå.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

[...] De Grønnes stortingsrepresentant Sondre Båtstrand svarte på min kronikk i BT den 4. juni. Dessverre legger ikke BT debatten vår ut på nettet, men her [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] jeg skrev om på søndag, har jeg den siste tiden debattert fildeling med Jan Frode Haugseth i BTs spalter. Under er mitt [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00