av Sondre Båtstrand | april 22, 2009  

Kastrering gir økt status

De få som har kattunger å gi vekk, bli nedringt. Det er den store økningen i kastreringer som gjør at folk må stå i kø for å få seg katt, skriver NRK Møre og Romsdal. Det er en skikkelig god nyhet for kattene!

Det blir årlig født titusenvis av kattunger i Norge, og ikke alle blir behandlet like godt. Når fødselstallene går ned, blir det lettere å sørge for at kun ekte dyrevenner får ha katt, og at kattens status blir hevet.

Trenger du andre argumenter for å sterilisere/kastrere katten din? Les gode argumenter hos Dyrebekyttelsen Hordaland.

På bildet: Lillepus er glad og kastrert

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Det begynner å bli på samme måte med oss mannfolka også…;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hmmm, mener du at jeg kunne byttet ut “katter” med “menn” i innlegget?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skulle gjerne blitt “kastrert” selv, jeg (sterilisert), men legen min mente det var litt tidlig :D Men det sier jeg altså som en kommentar til de som mener at det frarøver dyrene noe stort når man steriliserer dem/kastrerer dem. Heller det, enn masse kattunger/valper osv som blir forsøkt avlivet på diverse mislykkede og/eller grusomme måter!

Sondre svarer: Argumentet om kattenes “rett” til å få unger tar ikke hensyn til realitetene som er slik du beskriver.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sier meg helt enig med sillyme.

Sondre svarer: Det er godt vi er flere som mener dette!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hehe, ja ikke langt unna. =)
Aner ikke hvor mange ganger jeg har fått det spørsmålet om å sterilisere meg…;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Folk står i kø for å få katter i Møre og Romsdal?

Da har resten av landet en hel del å lære her, det er dessverre veldig mange skritt å gå før vi når målet om å øke kattens status og dyrevernorganisasjonenes kattehjem vil bli overflødige.

Katter er ikke en bruk-og kast-vare, folk må ta ansvar! Nå!

Sondre svarer: Vi har tydeligvis noe å lære av Møre og Romsdal, for i Bergen er situasjonen i hvert fall en helt annen. Her har Dyrebeskyttelsene (Bergen og Hordaland) ikke kapasitet til alle kattene som trenger nye hjem, og jeg vet det er slik mange steder… Norge har mange skritt å gå, ja. Jeg tror økt satsing på sterilisering/kastrering vil være et lite skritt i riktig retning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror igrunn hva jeg vil om dette etter å ha lest nyheten et par ganger her, det bør nok taes med en stor klype salt. Man vil ALLTID klare å finne katter/kattunger som folk vil kvitte seg med, uansett sted i landet. Kattehjemmene er fulle..

Og denne “nyheten” som NRK gir oss tror jeg vil skade mer enn den ganger. Mange kommer nok ikke kastrere kattene sine da de ser at det er mangel på kattunger og heller hobbyavle siden de ser at kattungene er etterspurte. Ergo, hjemløsheten vil ikke bli mindre, men større.

Jeg tror NRK gir oss i Dyrebeskyttelsens lokalavdelinger en mindre koselig gave pga denne “nyheten”, nemlig enda flere katter å ta vare på og kattehusene vil aldri gå tomme… Vi gruer oss til kattungesesongen som er rett rundt hjørnet. Når sesongen er i gang, DA kan NRK se om det er en like stor nyhet som de vil ha det til, at det er manko på katter i Møre og Romsdal.

Sondre svarer: Det kan nok ha noe med sesong å gjøre, ja.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

NRK-oppslaget er da positivt, selv om vinklingen hadde vært annerledes om Dyrebeskyttelsen skrev det… Ikke minst er det gledelig det Anne Katrine Petersen hos Kristiansund Dyreklinikk sier:

“- Det er mindre kattunger å avlive. Kastrering er noe av rutinearbeidet vårt. Det var ikke slik før. Hankatter har vært kastrert lenge, men det er de siste årene at det har kommet til hunkatter i så stor skala”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må si meg enig i Sillyme.
Det kommer bare positivt effekt ut av kastrering og sterilisering av katter.

Jeg og min kollektiv mate tok til oss en gammel husløs katt for snart to år siden. Tross for sin gamle alder (13 år) var hun gravid når vi fikk henne.
Som mange andre, trodde jeg vi skulle få store problemer med å gi dem fra oss. Spesielt når vi satt 200 kr pr. kattunge, fordi vi kun ville ha seriøse eiere (pengene gikk til sterilisering av kattemoren) Men tvert imot.
Vi ble nedring fra hele landet. Og vi kan med god magefølelse si at kattungene fikk ett godt hjem.

Så til dem som vil ha en katt. Hvorfor ikke ta en hjemløs katt hos Dyrebeskyttelsen.
Vi er veldig fornøyd med vår sorte katt, og har blitt veldig knyttet til henne.
-fra to studinner i Bergen-

Sondre svarer: Så flott at dere kunne velge gode hjem til kattungene! Og jeg slutter meg til oppfordringen til dyrevenner: Gi husly til en hjemløs katt – du vil ikke angre :-) Dyrebeskyttelsen gjør en kjempejobb. Miljøpartiet De Grønne vil ha støtte til Dyrenes Hus i norske byer, der dyrevernorganisasjoner får gratis lokale og støtte til å drive stell og omplassering av hjemløse dyr.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei :)

Et veldig bra innlegg!!

Jeg kjempet imot å kastrere katten min, syns det var grusomt mot den lille fyren, men så hadde jeg ikke noe valg lenger… En dag kom han hjem med sår over hele kroppen fordi han hadde havnet i en slosskamp med en stor voksen katt mens han selv bare var en liten unge.

Vi dro og kastrerte han og fikk stelt sårene hans, og nå er han en fin og hjemmekjær katt som ikke sloss med andre katter. Han fanger fortsatt mus og er ellers akkurat som før.

Syns det er synd for hans del at han ikke kan få barn, men hadde vært dumt hvis nabojente-kattene fikk masse uskyldige kattunger som eierne deres måtte kvittet seg med.

Hilsen Kattemamma på 17.

Sondre svarer:
Takk skal du ha, og takk for en fin liten historie med god moral :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er kjempegode nyheter, håper nå resten av landet kommer etter!

Kattene klarer seg fint gjennom en kastraksjon selv om det er vondt for de små pelsdyrene en stund. De blir ofte roligere og alt i alt lever de tryggere og lengre liv, til mer glede for oss katteeiere.

Og som nevnt, adopter en katt! Men ikke glem å kastrere den (det gjelder for øvrig både hann- og hunnkatter).

Sondre svarer:
Helt enig. Fordel for både katter og mennesker.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En fantastisk nyhet!!!!. Endelig begynner det å hjelpe på etter mange år med informasjon.
Det jeg savner, er imidlertid mer samarbeid med dyrleger om kastrering/steriliserings kampanjer sammen med bla Dyrebeskyttelsen. Det hadde vært vel anvendte penger.
Hvorfor ikke benytte seg av f.eks kjendisdyrleger som Trude Moestue ? Hun hadde sikkert lånt seg ut til å fronte dette i media.
Dagens tips
Hilsen ei med to omplasserte, kastrerte katter

Sondre svarer: Kastrering/sterilisering er viktig og riktig. Mostue har allerede frontet en slik kampanje, så kanskje hun kan trå til igjen?
Sammen med Dyrenes hus vil Trude Mostue stoppe formeringen villkattene i Oslo og Akershus.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hehe. Dette er nok en av de sakene hvor jeg nok har snudd i løpet av årenes løp. Tidligere var jeg fanatisk motstander (selvsagt uten noen logisk grunn).
Det er uten tvil et dyrevelferdstiltak. Katter er fra naturens side utstyrt med en ekstrem formeringsevne. Da er det best at vi begrenser den, slik at de individene som lever opp får et godt liv. Og ikke minst vil nok bestanden av småfugl og gnagere ha godt av dette, katter tar ikke hensyn til hvorvidt det er en truet art de kverker eller om det er “skadedyr”.

Sondre svarer: Enig! Katter er rovdyr :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg jobber for Redd dyra Telemark, og iår som ifjor hadde vi en kastrering/steriliseringskampanje hvor vi var med og dekket en del av kostnadene.
Det er svært mange som ringer, og vi får kastrert/sterilisert mange katter hvert år.
Dessverre er det her fremdeles mange hjemløse katter, vi har en lang venteliste for opphold hos oss.
Skulle virkelig ønske flere tok til seg hjemløse katter som virkelig trenger et nytt hjem istedenfor å la det bli født så mange kattunger. Vi gruer oss alltid til denne tiden på året som begynner nå, for da får vi dumpet mange kattunger på døren hos oss.

Sondre svarer: Ja, huff, det er trist med alle hjemløse dyr – dyr som er sviktet av menneskesamfunnet. Til alle med hjerterom og husrom: Ta imot en hjemløs katt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Etter å ha lest dette pluss kommentarene her, så håper jeg at jeg aldri blir reinkarnert som en katt!

Sondre svarer: Fordi menneskene behandler katter så dårlig? Det er mange katter som lever gode liv, heldigvis!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fordi de fleste katter blir enten kastrert eller kastet ut for å leve på gata, det er alt for få tilfeller der katter lever godt uten å være kastrert I Norge.

Ser ut som de vanlige valgene er mellom pest / kolera. Jeg er fortsatt overbevist at å bli reinkarnert som en katt er intet annet enn straff når eiere flest foretrekker slike primitive løsninger. Ikke at jeg har så mye tro på reinkarnasjon selv da, er agnostiker.

Anbefaler noen (dessverre mindre populære) alternativer slik som Inne-Katt regel og Båndtvang slik som på hunder. Da kan man også ha bedre oversikt over hva katten stapper i seg, redusert sjanse for merkelige sykdommer, osv…

Sondre svarer: Jeg tror det er mulig å leve gode liv også for kastrerte katter! Jeg tror ikke Lillepus ville likt seg i bånd eller kun inne. Noen katter vil helst bare være inne, men jeg tror det er bra at de har mulighet til utendørsliv og noen egne eventyr.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ser ut som du er fastbestemt på at kastrering ikke er en uting, og jeg kan ikke tvinge deg fra det. Men husk at hvis karma virkelig går rundt -> kommer rundt, så kan det bli for sent å angre på slike uttalelser. Unntak er hvis du allerede er kastrert og stolt over det.

Sondre svarer: Nei, jeg er ikke kastrert…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00