av Sondre Båtstrand | april 6, 2009  

Dyrevennene lot seg ikke stoppe

Demonstranter utenfor Cirkus Merano 5.april i Bergen.

Demonstranter utenfor Cirkus Merano 5.april i Bergen.

Lørdag ble dyrevenner bedt av politiet om å fjerne seg fra Cirkus Merano, men på søndag var femten aktivister fra Miljøpartiet De Grønne, NOAH for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen Bergen på plass for å bruke ytringsfriheten til fordel for dyrene.

Demonstrantene som ble stoppet lørdag brukte sin rett til fredelig protest mot sirkusenes behandling av dyr. Sirkuset følte seg plaget av det dyrevennlige budskapet og ringte politiet.

Demonstrantene delte ut løpesedler til som inneholder informasjon om hvordan dyr har det i sirkus og stod fredelig med plakater. Cirkus Merano transporterer elefanter, kameler og hunder langs norske landeveier.

Det minner om i fjor, da Cirkus Arnardo ringte politiet fordi én av oss hadde en kaninmaske på seg. Ifølge sirkuset skremte vi barn, men vi demonstrerte fredelig og så ingen skremte barn.
Jeg vil advare sirkusene mot å ringe politiet når det dukker opp fredelige demonstranter. Politiet har vel viktigere saker å jobbe med enn å hindre fredelige markeringer, og dette grenser til misbruk av politiets ressurser. Tilsvarende markeringer mot sirkus har blitt akseptert i årevis. På søndag hadde vi for sikkerhets skyld gitt melding til politiet skriftlig og ved personlig oppmøte på politihuset, og i kveld er politiet i Knarvik varslet om en fredelig markering når Cirkus Merano kommer dit.

Vi er glade i sirkus, men synes at dyrene skal få slippe. Derfor er det gledelig at Cirkus Agora har kuttet ut dyrenumrene og satset på frivillige artister.
Både det fysiske og psykiske miljøet er mangelfullt. Den norske sirkussesongens 120-140 reisedøgn lar seg ikke kombinere med god dyrevelferd når dyrene fraktes som gods, og får få, eller ingen, muligheter til å leve ut sine naturlige behov og instinkter. Mesteparten av tiden tilbringer de fastlenket og/eller i trange bur, og de blir tvunget til å gjøre unaturlige og meningsløse øvelser. Mange av dyrene, ikke bare elefantene, utvikler stereotypisk atferd som et desperat forsøk på å takle livssituasjonen. Les mer på NOAHs kampanjesider Tvunget til å underholde

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Synes det er en viktig jobb dere gjør, og synd at folk skal kaste bort politiets (visstnok akk så begrensede…) ressurser på å klage inn fredelige demonstrasjoner.
Så også nyheten angående Cirkus Agora, virkelig en god nyhet! Så kan man faktisk anbefale folk å ta et besøk hos dem dersom de vil ha underholdning uten å la dyra lide for det.

Sondre: Takk for kommentar. Jeg ser frem til Cirkus Agora kommer til Bergen – bra at de har skjønt at fremtiden er sirkus med frivillige artister!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Å ja nå forstår jeg! Du vil selvsagt at sirkus skal gå konkurs, dvs. at man ikke skal ha omreisende sirkus, ikke sant?
For du skjønner, de som driver sirkus har gjerne gjort det i en årrekke. det er nærmeste en jobb man arver nedover i familien det å drive sirkus.

Så da har de rimelig god greie på hva som trekker folk og hva som skal til for å overleve i bransjen. Derfor har de dyr! Derfor har de spektakulære dressur-nummere. Et sirkus kan vanskelig drives med akrobater fra Kina og Øst-Europa ispedd en og annen klovn…

Dyrehaver er jo egentlig noe dritt det også? Ja, til tross for at man faktisk greier å bevare artene ved å ta inn eksemplarer i dyrehaven og hjelpe dem i fremtidig forplantning. Nei, vi kan ikke ha dyrehaver….

Spørsmålet er om det da er betryggende å ha isbjørn og sel i arktis? Det er jo så jævlig kaldt der! Og snart er det ikke drivis for isbjørnen å stå på heller. Det grenser jo til dyreplageri?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Argus!
Jeg er på ingen måte motstander av sirkus. Parolen vår er jo “Ja til sirkus – uten dyr”.
Dyr i manesjen er utdatert. Sirkusene sluttet å vise frem “rare mennesker”. Snart må de slutte å vise frem dyr. Cirkus Agora har skjønt det, Hva er galt med akrobater fra Kina og Øst-Europa?
Det må stilles strenge krav til dyrehager, men de kan være bra, blant annet fordi de overtar eksotiske dyr smuglet inn i landet.
Jeg tror isbjørn og sel trives godt i kulden. Vi må verne om kulden og deres leveområder, og stoppe klimaendringene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dyr på sirkus lider, og det er fullstendig meningsløst at Mattilsynet gir dispensasjon for å fortsette med denne dyremishandlingen. Hva hjelper med en ny lov :Lov om dyrevelferd når ingen forandring skjer .
Dyrene lever ikke i sine naturlige miljø og Noah laget ifjor en film hvor en kunne se at det ble brukt meget stygge metoder for å få elefanter til å stå på ett bein og lignende idiotiske manøvrer .
Dyr skal leve for sin egen del og ikke for å more oss mennesker.Jeg synes foreldre skal fortelle barn hva som virkelig skjer og boikotte dyr i sirkus.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er en skam at de ringer til politiet, så lenge demonstrasjonene er fredelige og ikke direkte hindrer arbeidet deres.

Det sier seg selv at sirkusdyrene ikke har det bra. Bra noen taler deres sak!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for kommentarer, May & Montag!
Vi vil fortsette å kjempe for sirkusdyrene!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva blir det neste, er det det ridende politikorpset som skal få gjennomgå litt hysterisk dyreværn?
De dresserer hestene sine, har de innespærret i staller og transporterer dem i trange tilhengere og hestebusser. Akkurat på samme måte som sirkuset behandler sine dyr.

…og hva med politihundene? Still mannsterke opp forran K-9 uniten i Hovedstaden og demonstrer litt mot dyreholdet så får vi se om hundene er venner med dere eller politiet he..he..

Burde ikke du stregt tatt heller slå et slag for el-bilen eller trikken i stedet for å prøve å velte en flere hundre år gammel tradisjon som allikavel er på tur til å dø ut av seg selv????

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00